12.2.19

Fuga del Bronx (1983)


Bronx v ohrožení! Hamižná korporace v čele s prohnilým prezidentem (Ennio Girolami) se snaží srovnat Bronx se zemí a vystavět na jeho místě ráj pro boháče. Ten však stále obývají zbytky neústupných gangů které se zuby , nehty brání. Snaží se je eliminovat vyhlazovacím komandem kterému velí veterán Henry Silva! Brutální padouch jak má být! Mezitím Trash (Mark Gregory) který přišel o gang žije jako psanec a snaží se přežít v ulicích kde vládne teror a smrt. Ta zastihne i jeho rodiče které usmaží Silvovo jednotky na karbanátek když odmítnou opustit svůj brloh. Začíná tak pomsta! 

Musím s potěšením napsat, že se konečně jedná o tu správnou akční jízdu. Konečně se Enzo vykašlal na nesmyslné čvachtání a  šlápl na pedál! Samé přestřelky , uškvaření plamenometem ,výbuchy a zpomalovačky alá Sam Peckinpah či tu a tam rozmašírovanej ksicht.  Podle imdb se body count vyšplhal na číslo 174  ale nedivil bych se kdyby bylo mnohem větší! Hlavní geroj sice zůstal stejným necharismatickým polenem jako v prvním díle ale konečně koná nějakou akci a nemá čas se producírovat jako štětka. Není však na to sám. S kapitalisty mu pomáhá bojovat Italská verze Ramba Giancarlo Prete jako Strike , odborník na výbušniny a střelec každým coulem. Zvláštní je , že v Nových Barbarech byl jako hlavní postava neuvěřitelně nesympatický a směšný ale vedle Gregoryho je to úplný Al Pacino :-D. Ještě má synáčka Juniora co klade výbušné pasti a pomáhá zatápět padouchům v kombinézách. A nato že je dítě tak pořád hraje lépe než Gregory. Jednoho z čelních představitelů gangu tu ztvárňuje Oikův oblíbenec Antonio Sabato. Vypadá jako pirát , šklebí se jako Calibos ze Souboje Titánů a má k mému překvapení na čtyřicátníka slušně vypracovanou postavu. Ale hrát se nenaučil. Musím vyzdvihnout povedenou hudbu za kterou stojí Francesco de Masi. Castellariho rukopis je značný , děj přímočarý ale naprosto dostačující. Oproti jedničce celkově obrovský progres. Je to poctivé Akční béčko které si na nic nehraje a především baví a to je u tohoto žánru podstatné. Jako nenáročná zábava ideální volba. A klidně přeskočte jedničku. 
                                     


 7,5/10  


2 komentáře:

Oik řekl(a)...

To koukám. Tenhle díl na mě vždycky působil nejmíň lákavě, asi proto, že v něm nejsou Eastman a Williamson, zato je v něm Sabato. Prete bývá ve vedlejších rolích celkem ok, ale drsnýho hrdinu bych mu asi nevěřil ;)

Erl řekl(a)...

Také mně to příjemně překvapilo.Ze všech post-apo filmů z Italské produkce co jsem viděl určitě nejakčnější kousek. Byla by z toho skvělá počítačová hra :-D.