4.2.19

1990: I guerrieri del Bronx (1982)



Joo v roce devadesát to byla řežba. Vzpomínáte jak tenkrát v Bronxu vládl chaos a brutalita a gangy si to rozdávali mezi sebou na každém rohu? Zě ně? Nevadí , Enzo a jeho parta vás tam přenesou!
A víte jak natočit Italský osmdesátkový post-apokalyptický akčńák?

- vybrakuj Carpiho Utěk z N.Y. , sérii Mad Max  (v tomto případě i Warriors)
- navlíkni aktéry a kompars do těch nejujetějších a nejsměšnějších 80s sado maso hadrů ve kterých by ses styděl i na maškarním a nezapomeň na extravagantní účesy
- použij tu nejodpudivější a nejinfantilnější synth/disco hudbu
- makety musí bouchat , tu a tam useknutá hlava či končetina.
- scénář nesmí dávat logiku , nikdo nesmí vědět co hraje a o co jde
- ve vedlejší úloze musí hrát George Eastman nebo Fred Williamson a nejlépe oba dva najednou
- do hlavní úlohy obsaď neznámého , necharismatického a trapného buzíčka

Tadáá a vyjdou ti z toho třeba Bojovníci z Bronxu.
Už jsem něco z této produkce viděl. Nedávno zrovna třeba 2019: Noví Barbaři také od Castellariho. Byla to stupidní ujetost s šílenými scénami a nulovým dějem , která však po většinu času bavila svou demencí. Bojovníci z Bronxu splňují vše co jsem vypsal , mají dokonce velice stylový titulky které jsou skoro za hvězdičku ale bohužel nejsou zábavní! Pořád se kecá a kecá a samozřejmě o úplných hovnech. Přitom když dojde tu a tam na akci tak je udělaná poměrně dobře. To byla vždycky Castellariho přednost. Bohužel takových momentů je poskrovnu.


Mr. Style


Největším kámen úrazu je hlavní představitel Mark Gregory jako vůdce motorkářského gangu Raiders s trefným jménem Trash. Nejen že nemá o herectví ani páru ale chodí jako by měl v zadku zaraženou násadu od košťete a není ani kdovíjaký ranař. Dokonce nám i zapláče! Fred Williamson jako nigga vůdce konkurenčního gangu se na začátku jen tak mihne a do děje se zapojí až pomalu ke konci.Zato můj miláček George Eastman nezklamal. Je to vůdce gangu jehož členové jezdí na kolečkových bruslích (!) a má naprosto otřesnej oblek jak z  Flashe Gordona. Navíc to korunuje naprosto stylovým (rozuměj ujetým) účesem. Ale tvůrci ho do filmu bohužel nacpaly jenom na několik minut a ještě ho nechají tak trapně zhebnout. Je tu i Joshua Sinclair v nazi uniformě kterého známe z režisérovo předchozích filmů. Hlavního padoucha Hammera hraje Američan Vic Morrow který se v Bronxu opravdu narodil. A je to slušnej zmrd co našim hrdinům neustále zatápí.  Další ehm herci mi přišli nepodstatní. Nato že má film hodinu a půl tak mi připadal že má asi čtyři hodiny. Málo akce = málo zábavy Je z toho cítit velice omezený rozpočet. Například je vidět že v Bronxu funguje normální doprava i když podle děje má být izolován od zbytku města.Ale i tak má tato céčková vykrádačka určité kouzlo. Můžete se těšit mimo jiné na gang stepařů a policejních jednotek co používají plamenomety k oslepování (?!) či bojovnice v obleku dominy ze sado-maso salonu. Je to ryzí trash (hehe) ale scénář měl být mnohem akčnější. Takhle je většina scén zralá na rychlo-přetáčení a to zamrzí. Z daného žánru u mne stále vedou D'Amatovo pecky Anno 2020 - I gladiatori del futuro (1982) či Endgame Bronx lotta finale (1983). Na tyto kultovky rozhodně bojovníci nemají. Ale dost keců , jde se na druhý díl!



4/10

4 komentáře:

Oik řekl(a)...

Mark Gregory dokonce po tomhle filmu udělal sérii s názvem Thunder, ke hrál italského Ramba. Tak jsem zvědav, jestli tam taky měl v prdeli násadu od koštěte :D Jinak o všem mluví to, že ho Castellari potkal někde v posilce či co.
Jo, Eastman je maskot techhle filmů... Ale aspoň je, kde na něj koukat, oproti tomu sedmdesátkovému pornu. Ty Castellariho jsem ještě neměl dost sil zkouknout, ale Ohnivý blesk od Martina byla slušná... nuda.

Erl řekl(a)...

A mně zrovna docela bavil. Je zajímavý že podobný děj měl Hollywoodský film Potomci lidí s Clivem Owenem. Ale to bude jenom náhoda :-D

Oik řekl(a)...

Zrovna jsem narazil na vtipnou videorecnzi toho Martinova filmu. https://www.youtube.com/watch?v=eboRN2wlXLc

Erl řekl(a)...

Fajn :-)