21.1.19

Terrore nello spazio (1965)


Mario Bava byl génius o tom se netřeba přít. Legendy však praví že jak se vydal za hranice hrůzného žánru tak nepůsobil mnohdy příliš přesvědčivě. To je krásně vidět na tomto kousku. V první řadě musím pokárat distributory jelikož film nemá z upíry prakticky nic společného. To je naprostá blbost. A pak celkově výtvarná stránka která bývá v režisérových klasických dílech pastvou pro oči zde působí směšným papundeklovým dojmem. Barvy a nasvícení je samozřejmě špičkové ale celková umělost mně spíše odrazovala. To se samozřejmě promítlo i do atmosféry která je prakticky nulová. Necítil sem ani strach či napětí ale zato pekelnou nudu. Posádka vesmírné lodi Argos nosí stupidní skafandry a tak jsem měl často guláš v tom kdo je vlastně kdo. Mimochodem se zde ukáže i můj milovaný Ivan Rassimov který se na chvíli objeví a zase někam zmizí. Je stejně plochý a matný jako zbytek hereckého ansámblu který nemá vůbec cenu zmiňovat. Ale abych jen nepíčoval , tak celkem působivá byla scéna kdy hrdinové prohledávají trosky vesmírné lodi a naleznou kostry přerostlých emzáků což dost připomnělo Aliena u kterého tvůrci přiznaly inspiraci tímto snímkem. To byl jeden z mála momentů kdy jsem pocítil nějaké vzrušení. A na to že to má hodinu a půl tak to bylo neskutečně úmorný. Tohle prostě Mariovy nesedlo ale to se v životě někdy stává. Možná jen milovníkům papundeklových scifáren či Ed Wooda :-D.
 

3/10

2 komentáře:

Oik řekl(a)...

Tohle jsem neviděl a ani se na to moc nechystám. Pokud se pamatuju na jeden dokument, Bava na tenhle film neměl skoro žádné peníze a snad ani dokončený scénář. O podobnosti s Vetřelcem tam mluvili taky. Na rozdíl od Scorseseho ale Scott inspiraci Bavou nikdy nepřiznal (stejně jako tvůrci Pátku 13. 2, kteří se ještě chlubili, jak tu vraždu kopím skvěle vymysleli).

Erl řekl(a)...

Scott možná nekecá , ale spíš mně napadá scénárista Dan O'Bannon. On byl velký milovník sci-fi takže je možné že inspirace (vykrádání) vzešla od něj. Mario samozřejmě ovlivnil i slasher a tvůrci pátků to moc dobře vědí :-D