18.4.20

Hammer pt.2

The Two Faces of Dr. Jekyll (1960)


Povedená verze tohoto již mnohokrát zfilmovaného příběhu o rozpolceném doktůrkovy. Nejzásadnější je vždy hlavní aktér a musím říct že Paul Massie se s obtížnou dvojrolí popasoval statečně. Především Mr. Hyde není zrůda svou vizáží jak tomu je u starších verzí zvykem ale v nitru a jeho projevy jsou o to jedovatější. Radost pohledět. Na rok 1960 poměrně odvážné a provokativní. Terence Fisher jakožto zkušený kormidelník ví jak s příběhem naložit a i díky povedenému prostředí nočních podniků , chátry a všudypřítomné špíny Londýna dokáže udržet laťku kvality na slušné úrovni. Zklamal mě však nevýrazný Christopher Lee který mi tu jako přicmrndávač hlavnímu hrdinovy příliš neseděl. Ale jinak super Hammer.

7,5/10 

The Curse of the Werewolf (1962)


Na to jak mám vklodlaky rád , tak musím přiznat že tohle byla velká slabota. Jeden z mála případů kdy jindy skvělý Fisher neukočíroval své dílo. Za všechno může debilní scénář který nám místo vlkodlačího hororou servíruje zoufale nudnou limonádu alá Na větrné hůrce o tom jak se chudák lykantrop Leon narodil a než se posuneme k jeho dospělé verzi tak zbývá půlhodina do konce! A než začne řádit jako vlkodlak tak jsme téměř v úplném závěru! Prostě nechápu. Přitom mladý Oliver Reed je démonicky uhrančivý ale zoufale nevyužitý. Samotná maska vlkodlaka působí podivně a trošku fušersky a už vůbec nepochopím zasazení děje do Španělska (??) když Anglické mlhavé panství by příběhu slušelo daleko více. Konec taky nedotažený. Pořádně se mi líbil jenom Clifford Evans v úloze hrdinova opatrovníka který mi svou vizáží trochu připomínal Johna Cleese:-D. A to je asi tak všechno :-D. 

3/10  



2 komentáře:

Oik řekl(a)...

Teda na toho vlkodlaka jsem byl, hlavně kvůli Reedovi, celkem zvědavej. Ale jak o tom píšeš, asi to vynechám. To by v tom ještě musel hrát Naschy :D
Jekyll vypadá zajímavě, a dokonce ještě zajímavěji, než pozdější Hammerovská verze Dr. Jekyll and sister Hyde :D

Erl řekl(a)...

Jo na Dr. Jekyll and sister Hyde se do budoucna chystám. A máš pravdu Naschy by to trochu pozvedl :-D.